EVIJÄRVI
Rita Haapasaari

Evijärven Keskikoulu ja lukio pitivät oman itsenäisyysjuhlansa keskiviikkona itsenäisyyspäivän aattona. Päivä alkoi lipunnostolla ja veteraaniviestin vaihdolla, jonka jälkeen siirryttiin seuraamaan Kuntakokous-kuvaelmaa auditorioon. Pienoisnäytelmän on kirjoittanut kotiseutuneuvos Väinö Tuomaala ja se kuvaa Evijärven perustamiseen johtanutta ensimmäistä kuntakokousta 140 vuotta sitten.

Kuvaelma sai oppilaissa myönteisen vastaanoton ja sitä kehuttiin kovasti. Oli mukava seurata sitä, kun siinä tuli esiin tuttuja paikkoja, he sanoivat. Toisille vanhahtava kieli oli hieman vaikea seurata, mutta toisille taas siitä ei ollut mitään haittaa.

Näytelmän jälkeen oppilaat tutustuivat koululaitoksen historiasta kertovaan näyttelyyn ja pistivät tietokoneluokassa kouluja paikalleen. Opettajat Unto Korvenkangas ja Mauri Lehto olivat kierrelleet Evijärven entiset ja nykyiset koulurakennukset ja pistäneet ne kartalle kuvineen. Oppilaiden tehtäväksi jäi sijoittaa koulut oikeille paikoille kartalla pienen kilpailun muodossa. Lähimmäksi oikeaa päässyt oli voittaja.

Lukiolaisen Eetu Hernesniemen mielestä tehtävä oli varsin mielenkiintoinen. Kirkonkylän, Kivijärvenkylän, Rannan ja Inan koulujen sijainnin osasin päätellä, kun olen niissä kylissä käynyt usein ja nähnyt koulut. Sydänmaan ja Haapajärvenkylän koulut olivat vieraampia, ne menivät arvauksen puolelle, hän sanoi. Eetun tulos oli vain 6,2 kilometriä pielessä, eli tulos oli aika hyvä.

Juhlassa palkittiin kulttuurikilpailun parhaat

Iltapäivällä oppilaat seurasivat museonhoitaja Tuija Aholan esitystä Evijärven 140-vuotisesta historiasta ja osallistuivat valtakunnalliseen Iloiseen varttiin. Päivä päättyi yhteiseen juhlaan, josta oppilaat olivat saaneet tehdä omannäköisensä.

Juhlan alussa lakitettiin syksyn ainoa ylioppilas Niina Lammi Lappajärveltä perinteisin juhlamenoin ja jaettiin kulttuurikilpailun palkinnot.
– Kulttuurikilpailun aihe oli Evijärvi ja ehkä se koettiin liian vaikeaksi, kun osallistumisaktiivisuus oli laimeaa, sanoi Tuija Ahola. Tai sitten nuoret ovat liian kriittisiä oman osaamisensa suhteen. Pohdimme raadissa myös sitä, pitäisikö kilpailu järjestää joka vuosi, josko sitten kilpailusta innostuttaisiin enemmän.
Lukion kuvataidekilpailun ensimmäisen palkinnon sai Marika Kupila ja kolmannen palkinnon Ville Fränti. Toinen palkinto jätettiin jakamatta. Marikan evijärveläistä maisemaa esittävä öljyvärityö on taitavasti toteutettu ja etenkin valon kuvaamisessa on onnistuttu, sanoi Tuija Ahola.

Runokilpailussa jaettiin vain kolmas palkinto ja sen sai Antti Isomäki.

Musiikkiin ei tullut lainkaan töitä.

Keskikoulun kuvataidekilpailun kolmannen palkinnon sai Jere Paalanen, muita palkintoja ei jaettu. Työ palkittiin siististä toteutuksesta.

Runokilpailuun tuli useita töitä ja ensimmäisen palkinnon sai Tiia Vartio, toisen palkinnon Annukka Pietilän, Eveliina Vesapuiston, Marika Koskimäen ja Sanni Tähtisen runoelma. Kolmas palkinto meni Esa Virran, Joonas Mikkolan ja Jere Paalasen runolle, jossa oli tyypillisiä kuntaan liittyviä asioita ja huumoria. Myös Annukan, Eveliinan, Sannin ja Marikan työhön oli löydetty tyypilliset Evijärveen liittyvät asiat. Runo osoittaa kotiseudun tuntemusta. Tiian runo oli taiteellinen ja osoittaa lyriikan tajua. Runossa on väkevä tunnelma ja se on ehyt kokonaisuus.

Musiikkiin tuli yksi työ ja se sai toisen palkinnon. Työ oli Tuomas Kedon sävellys, johon sisko Reetta Keto oli tehnyt sanat. Työ on vielä keskeneräinen ja vaatii jatkotyöstämistä, siksi sille annettiin toinen palkinto

Musiikkikavalkadissa kuultiin suomalaista musiikkia vuosien varrelta lukion ja keskikoulun oppilaiden soittaessa ja laulaessa. Hauska presidenttipeli ja rap-esitys saivat myös runsaat aplodit. Presidenttipelissä opettajat olivat pukeutuneet Suomen presidenteiksi ja yleisö sai arvuutella, kuka presidentti kulloinkin lavalle astui.

Tilaisuus päättyi yhteiseen letkajenkkaan. Juhlan juonsivat Saila Latukka ja Susanna Autio.